De närmaste åren kommer Ljusdal Vatten arbeta med att koppla bort dagvatten från spillvattenledningarna och det är främst följande åtgärder som prioriteras:
- Utreda områdesvis hur stor del av dagvattenledningar är anslutna till spillvattenledningar i kommunen.
- Renovera befintliga spillvattenledningar för att minska inläckaget av dagvatten.
- Löpande se över alla verksamhetsområden för ökad juridisk tydlighet och anpassning till dagens regelverk.
- Utifrån utredningarnas resultat ålägga de fastighetsägare som inte uppfyller kraven att koppla bort dagvatten från spillvattenledningarna.
Du som fastighetsägare kan redan nu ligga steget före och se över hur situationen ser ut på din fastighet.
- Undersöka hur dagvattenhanteringen ser ut på din fastighet.
- Koppla bort det dagvatten som är anslutet till spillvattenledning.
- Ligger fastigheten i de centrala delarna av Ljusdal, Järvsö eller Färila finns det troligtvis dagvattenledning att ansluta till.
- Om det inte finns dagvattenledning i ditt område, undersöka alternativa lösningar för omhändertagande av dagvatten på din fastighet.
Tips på åtgärder för dig som vill omhänderta dagvattnet på din fastighet:
Det behöver inte innebära någon stor åtgärd och höga kostnader att leda bort sitt dagvatten från spillvattenledningen. Vi rekommenderar till exempel VA Syds förslag på lösningar:
- Regnrabatt. En regnrabatt är en nedsänkt rabatt som är anpassad för att kunna ta emot vatten. Dit kan du leda vattnet från ett stuprör. Smart och hållbart!
- Ränndal. En ränndal är en ränna av något slag som sluttar från huset och leder bort vattnet från stuprörets utkastare. Det är viktigt att vattnet inte stannar vid huset, utan kan rinna bort fritt.
- Koppla bort stuprör. Att koppla bort stuprören från ledningsnätet är en effektiv och förhållandevis enkel åtgärd för att avlasta ledningsnätet och därigenom hjälpa till att motverka översvämning när det regnar riktigt mycket.
- Regnvattentunna. Samla regnvattnet i en tunna och skörda varma och torra dagar! Då hjälper du till att minska risken för översvämning samtidigt som du sparar på vårt värdefulla dricksvatten.
- Stenkista och dagvattenkassetter. Om du vill hantera vattnet från dina stuprör under marken så kan en stenkista eller dagvattenkassetter vara en bra idé. Vattnet fördröjs då i stenkistan eller kassetten och sipprar sakta vidare därifrån. Du kan gärna plantera gräs eller växter ovanpå din stenkista eller dina kassetter.
- Kapa det gamla stupröret. Att koppla bort stuprören från ledningsnätet är en effektiv och förhållandevis enkel åtgärd för att avlasta ledningsnätet.