Om dricksvattnet innehåller mikroorganismer som kan göra dig sjuk, utfärdar vi en kokningsrekommendation. Kokning dödar mikroorganismer som bakterier, virus och parasiter.
Det är sällan en kokrekommendation måste utfärdas men om det händer meddelas det alltid på vår webbplats samt i lokal media och Sveriges Radio P4.
Riktlinjer vid kokning av vatten
- Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.
- Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.
- Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.
Använd kokt vatten till att:
- blanda saft eller andra drycker med vatten
- brygga kaffe, eftersom kaffebryggaren inte värmer dricksvattnet tills det kokar
- göra is
- skölja frukt och grönsaker som inte kokas
- borsta tänderna.
Okokt dricksvatten kan användas till att:
- tillaga mat som ska kokas i vatten, till exempel potatis, ris och pasta
- tvätta händer och ansikte
- duscha, men se till att små barn inte sväljer vatten. Undvik att bada
- diska i diskmaskin på högsta temperatur, använd torkprogrammet
- diska för hand, låt disken torka innan den används
- tvätta kläder
- städa och rengöra ytor
- vattna blommor
- spola toaletten.
OBSERVERA!
Barn ska inte leka i vattenspridare, barnbassänger eller liknande när kokningsrekommendationer gäller för dricksvattnet.
Det är fastighetsägarens ansvar att informera sina hyresgäster.
Källa: Livsmedelsverket