Logotyp
Logotyp
Sök

Rätt vatten till rätt ledning
- och undvik att få ditt hus översvämmat

Det är viktigt att veta skillnaden på dagvatten och spillvatten. Mest för att skydda sitt hus från översvämning. Att inte ha en ordentlig hantering av dagvatten leder i förlängningen till stora kostnader både för dig som fastighetsägare och för oss som VA-leverantör.


Vad innebär dagvatten och spillvatten?

Spillvatten är förorenat vatten från exempelvis disk, toalett, dusch, biltvätt och industriprocesser. Ibland kallas spillvatten för avloppsvatten. Spillvatten måste renas innan det släpps ut till sjöar och vattendrag.

Dagvatten är vatten från regn och snö. Mängden dagvatten beror således främst på nederbörd och avdunstning, men markytans egenskaper har också betydelse. Mark som har dålig förmåga att släppa igenom vatten som exempelvis berg och asfalt ger upphov till mer dagvatten. Dagvatten avleds från fastigheter via stuprör och dränering och från vägar och uppfarter via dagvattenbrunnar, diken med mera. Dagvattenledningar finns enbart i de centrala delarna av Ljusdal, Järvsö och Färila tätorter. På övriga platser är det fastighetsägarens ansvar att omhänderta det dagvatten som uppstår på fastigheten.

Viktigt att skilja på dag - och spillvatten!

Sveriges reningsverk tar emot ungefär 1,5 gånger mer avloppsvatten än vad som produceras. Det beror på att det kommer in dagvatten i ledningarna. Mycket tillskottsvatten späder ut spillvattnet vilket kan leda till att reningsverket inte renar lika effektivt. Det är således viktigt att dagvattnet inte tillförs spillvattennätet, då behovet av omhändertagande och rening skiljer sig åt. Ett alternativ kan tyckas vara att bygga ledningar och anläggningar som klarar av stora flöden, men detta är inte resursmässigt försvarbart. Det kan också innebära tekniska svårigheter vid normalt flöde.

Några av de problem som uppstår när dagvattnet leds in till spillvattennätet är:

  • Nödutlopp av orenat avloppsvatten vid pumpstationer eller reningsverk
    Vid kraftiga regn eller snösmältning kan mängden vatten bli så stor att ledningar, pumpstationer eller avloppsreningsverk inte klarar av att ta hand om allt vatten. Vid för stora mängder i systemet sker så kallade nödutlopp, vilket innebär att orenat spillvatten kommer att släppas ut i naturen.
  • Fastighetsägare får in avloppsvatten i huset
    Istället för nödutlopp vid pumpstationer kan vattnet också gå bakvägen i ledningsnäten och nödutloppet sker då genom att vattnet trycks upp genom golvbrunnar eller toaletter. Risken ökar om fastighetens dagvatten är anslutet till spillvattenledning eftersom ledningarna närmast fastigheten då är fulla.
  • Onödig resursanvändning
    Att transportera rent vatten i ledningsnät ger ett onödigt slitage och onödig energiförbrukning i pumpstationer. Dagvatten är så rent att det inte behöver renas i ett avloppsreningsverk, att rena dagvatten i ett avloppsreningsverk är onödigt användande av resurser, såsom kemikalier och el.
  • Sämre reningseffekt i avloppsreningsverk
    När större mängd vatten än vad avloppsreningsverket är dimensionerat för tillförs verket blir effekten att vattnet inte stannar tillräckligt länge i varje reningssteg. Detta får effekten att reningen inte blir fullgod eller i värsta fall måste avloppsvattnet pumpas förbi ett reningssteg.

Ljusdal Energi
Björkhamrevägen 2 A

827 35 Ljusdal
info@ljusdalenergi.se