En vattenmätare används för att mäta kunders förbrukning av kallvatten. Vattenmätaren ägs och monteras av Ljusdal Energi. Fastighetsägaren ansvarar för att platsen där vattenmätaren ska sitta följer Svenskt Vattens riktlinjer om placering och montering på godkänd konsol.
2023 påbörjade vi en utfasning av de mekaniska vattenmätarna och är nu i full gång med att ersätta dem med nya fjärravlästa mätare, ett arbete som beräknas vara klart under 2026. De nya mätarna gör att vi får in mätarställningen automatiskt, det innebär att när vi monterat en smart mätare hos dig behöver du inte längre rapportera in din mätarställning till oss. Det kommer också innebära att du betalar för din faktiska förbrukning i stället för en beräknad. Du kommer kunna se och följa din förbrukning på hemsidan under Mina sidor eller i vår app.
Mätarna är av fabrikatet Kamstrup och använder sig av ultraljud för att mäta vattenförbrukning. Förutom att visa din förbrukning och aktuellt flöde kan mätarens display även visa indikationer på till exempel läckage i fastigheten via infokoder, se beskrivning av koderna här på sidan. Infokoderna försvinner från displayen om det som aktiverat koden upphör.
Om du inte fått en fjärravläst mätare än måste du läsa av din vattenmätare minst en gång per år, men du kan med fördel läsa av din vattenmätare med tätare intervall. Vinsterna med detta för dig som kund är flera:
Vi skickar ut information om vattenmätaravläsning i slutet av varje år.
Vi rekommenderar att du registrerar din vattenmätaravläsning digitalt på Mina Sidor.
Se vår Instruktionsfilm, om hur det går till när du ska registrera din vattenmätaravläsning digitalt.
Det är en bra idé att kontrollera att vattenmätaren samt avstängningsventilerna fungerar som de ska med jämna mellanrum.
Vattenmätaren ska vara aktiv när vatten används i fastigheten och stå still när inget vatten används. Om vattenmätaren går även om inget vatten används i fastigheten vid det ögonblicket, kan det finnas en läcka på din ledning. Om du har en ny smart mätare kan du se efter om någon infokod visas på mätarens display. Om det tyder på att det finns ett läckage i fastigheten, kontakta en rörmokare för lokalisering av läckan. De vanligaste läckorna bortsett från de på själva ledningen, är läckor i toalettstol och i varmvattenberedare, även kallade vattenarmaturer. Läckor från vattenarmaturer förblir ofta oupptäckta eftersom det läckande vattnet går direkt in i avloppet.
För att kontrollera avstängningsventilerna kan du stänga den ena avstängningsventilen vid mätaren och öppna en vattenkran någonstans i huset. Om mätaren står stilla och inget vatten rinner i kranen så fungerar ventilen. Öppna ventilen som du testat och kontrollera den andra ventilen på samma sätt.
Observera att i de äldre mekaniska mätarna ska det finnas vatten under vattenmätarens glas, dvs. inuti mätaren.
Grundläggande bestämmelser om mätning av vattenförbrukning i en fastighet finns i lagen om allmänna vattentjänster, 101.4 kB.. Detaljerade bestämmelser om vattenmätare finns i SWEDAC:s föreskrifter. Vattenmätaren ägs och tillhandahålls av Ljusdal Energi. Fastighetsägaren ansvarar för att vattenmätaren följer Svenskt Vattens riktlinjer, 526.4 kB. om hur vattenmätaren ska vara placerad och monterad, samt underhåll av vattenmätarplatsen.
Publicerad: 2025-05-08
Ljusdal Energi
Björkhamrevägen 2 A
827 35 Ljusdal
info@ljusdalenergi.se