Logotyp
Logotyp
Sök

Fastighetsnära insamling - FNI

Fastighetsnära insamling - FNI

Lättare, billigare och bättre. Nu blir sopsorteringen enklare än någonsin, tillsammans kan vi hjälpas åt att nå klimatmålen.

Sommaren 2022 tog regeringen beslutet att sortering av förpackningar ska ske i anslutning till bostad, även kallat fastighetsnära insamling, FNI.

Syftet är att underlätta för gemene man i sin sortering, och i nästa steg även underlätta för förpackningsindustrin att återvinna en större del av förpackningarna. Detta bidrar i sin tur till den gröna omställningen. Behovet av nya råvaror minskar, och koldioxidutsläppen likaså. I beslutet gjordes också tydligt att det nu är kommunerna och deras kommunala avfallsbolag som tar över ansvaret för insamling av sorterade förpackningar, och information till sina kunder.

Man slog också fast att kostnaden för insamlingen av förpackningar ska bäras av förpackningsindustrin.

Läs mer om fastighetsnära insamling:

frågor och svar
varför fni
tips och tricks
hur sortera
när töms mina kärl
vad kostar det?
Frågor och svar
Varför FNI
vad kostar det
Hur ska jag sortera
Tips och tricks
när töms sopkärlet

Så fungerar fastighetsnära insamling:

•   Lämna återvinningen nära ditt boende. Istället för att behöva ta dig till en återvinningsstation lämnar du dina förpackningar i miljörummet eller i anslutning till din bostad i separata kärl

•   Förpackningarna hämtas upp.r du har lämnat dina förpackningar i insamlingskärlet, hämtar vi på Ljusdal Energi upp förpackningarna direkt från din fastighet.

•   Hållbar återvinning. När vi har hämtat dina förpackningar ser vi till att de återvinns korrekt, vilket bidrar till att minska belastningen på våra naturliga resurser och vår planet.

karta fniFörstora bilden

När blir FNI aktuellt för dig? (klicka för större bild)

För fastighetsägare, oavsett om du äger flerbostadshus (läs mer här) eller villor, innebär fastighetsnära insamling ett bekvämt och effektivt sätt att hantera ditt avfall och dina förpackningar.

Med fastighetsnära insamling på plats behöver du inte längre bekymra dig om att transportera ditt återvinningsmaterial. Vi tar hand om det åt dig, vilket gör det enklare än någonsin att bidra till en hållbar framtid.

karta fniFörstora bilden

När blir FNI aktuellt för mig? (klicka för större bild)

Ljusdal Energi
Björkhamrevägen 2 A

827 35 Ljusdal
info@ljusdalenergi.se