Fastighetsnära insamling (FNI) är ett smidigt och miljövänligt sätt att hantera återvinning direkt från ditt boende.
Så fungerar fastighetsnära insamling:
• Lämna återvinningen nära ditt boende. Istället för att behöva ta dig till en återvinningsstation lämnar du dina förpackningar i miljörummet eller i anslutning till din bostad i separata kärl
• Förpackningarna hämtas upp. När du har lämnat dina förpackningar i insamlingskärlet, hämtar vi på Ljusdal Energi upp förpackningarna direkt från din fastighet.
• Hållbar återvinning. När vi har hämtat dina förpackningar ser vi till att de återvinns korrekt, vilket bidrar till att minska belastningen på våra naturliga resurser och vår planet.
För fastighetsägare, oavsett om du äger flerbostadshus eller villor, innebär fastighetsnära insamling ett bekvämt och effektivt sätt att hantera ditt avfall och dina förpackningar. I anslutning till din fastighet kommer det finnas insamlingskärl för hushållsavfall, matavfall, papper-, plast-, metall-, och glasförpackningar (endast flerfamiljshus till en början).
Med fastighetsnära insamling på plats behöver du inte längre bekymra dig om att transportera ditt återvinningsmaterial. Vi tar hand om det åt dig, vilket gör det enklare än någonsin att bidra till en hållbar framtid.
Som förpackning räknas allt material som används för att omsluta, skydda eller presentera en vara tills det att den används eller är förbrukad. Mycket av det vi köper idag består av en förpackning.
Förpackningar sorteras efter materialslaget:
Om en förpackning består av flera material som inte går att separera sorteras den efter det material som den består mest av. Korkar, lock och andra delar som är lätta att ta av sorteras för sig.
Guide för Fastighetsnära Insamling (FNI)
För att effektivt använda Fastighetsnära insamling (FNI) och bidra till en mer hållbar miljö är det viktigt att korrekt sortera ditt avfall. Här är exempel på olika typer av avfall och hur du bör hantera dem:
Plastförpackningar inkluderar ketchupflaskor, glasslådor, hårschampoflaskor, tandkrämstuber, plastpåsar, gladpack, påläggsemballage, med mera.
Exempel på pappersförpackningar är mjölk- och filmjölksförpackningar, flingpaket, äggkartonger, tvättmedelspaket, papperskassar, med mera.
Platta ihop pappersförpackningarna och lägg dem direkt i kärlet.
Restavfall (brännbart hushållsavfall)
Exempel på restavfall (brännbart hushållsavfall) inkluderar blöjor, kattsand, dammsugarpåsar, disktrasor, diskborstar, kuvert, med mera.
Förpacka ditt restavfall i plast- eller papperspåsar och se till att knyta ihop eller försluta påsen ordentligt innan du lägger den i insamlingskärlet.
Matavfall omfattar skal av frukt, grönsaker och rotfrukter, matrester, pasta, brödkanter, vissna blommor, med mera.
Använd de papperspåsar som ingår i abonnemanget för att förpacka ditt matavfall. Observera att plast inte får användas i eller runt papperspåsen.
Genom att följa denna guide kan du vara säker på att du deltar aktivt i återvinningen genom fastighetsnära insamling och hjälper till att minska miljöpåverkan samtidigt som du gör det bekvämt och enkelt för dig själv och dina grannar att hantera avfallet. Tillsammans bidrar vi till en mer hållbar framtid!
Ljusdal Energi
Björkhamrevägen 2 A
827 35 Ljusdal
info@ljusdalenergi.se