Logotyp
Logotyp
Sök

Infärgning (Grönt vatten)

Infärgning (Grönt vatten)

Ljusdal Energi färgar fjärrvärmevattnet grönt för att öka säkerheten i våra fjärrvärmenät och ute i våra kunders fjärrvärmecentraler. De flesta fjärrvärmekunderna märker inte av infärgningen alls, det är endast de kunder som har en läcka i sin varmvattenväxlare som får grönt vatten i kranen.

För att lättare hitta läckage i värmeväxlare är fjärrvärmevattnet i hela vårt fjärrvämenät grönfärgat. Färgning av fjärrvärmevattnet gör vi för att vi ska kunna upptäcka och spåra eventuella läckor i fjärrvärmenätet. De flesta fjärrvärmekunderna märker inte av infärgningen alls, det är endast de kunder som har en läcka i sin varmvattenväxlare som får grönt vatten i kranen. Vattnet färgas med Pyranin.

Vad är Pyranin?

Pyranin är ett livsmedelsklassat, ofarligt och luktfritt natriumsalt. Ämnet är inte skadligt för miljön och det färgar inte av sig på tyg, hud eller hår. Det är vanligt att diskmedel innehåller samma typ av färg. Pyranin (Adjunct CL) är godkänt för läckagesökning av Livsmedelsverket. När Pyranin löses upp i vatten ger det en fluoroscerande grön färg. Metoden att använda Pyranin vid läckagesökning har använts under flera årtionden och innebär inga hälsorisker.

Mer information finns i länkarna nedan:

Håll utkik efter grönt vatten!

Om du får grönt vatten i kranen eller om din fjärrvärmeväxlare läcker grönt vatten ska du kontakta oss.
Äger du din bostad själv kontaktar du vår Kundservice. Om du hyr din bostad kontaktar du fastighetsägaren/hyresvärden.

Ljusdal Energi
Björkhamrevägen 2 A

827 35 Ljusdal
info@ljusdalenergi.se