På Avfall Hälsingland (https://avfallhalsingland.se/) hittar du en smidig sorteringsguide som du kan besöka om du har funderingar kring ditt avfall. Där går det till exempel att söka på specifika produkter för att få reda på hur de ska sorteras.
Vad är en förpackning?
”Som förpackning räknas allt material som används för att omsluta, skydda eller presentera en vara tills det att den används eller är förbrukad”
Några generella riktlinjer gällande alla typer av förpackningar är:
Töm: Töm förpackningarna så att inga matrester/produktrester finns kvar i dem. Du kan med fördel skölja ur dem för luktens skull. Du behöver dock inte diska ur dem.
Separera: Består förpackningen av mer än ett material ska du, om det är möjligt, skilja dem åt. En glasburk med metallock är enkelt att ta isär, medan sprayburkens pump brukar vara svår att få bort. Låt den då sitta kvar. Om en förpackning består av flera materialslag som inte kan separeras, ska den sorteras efter det viktmässigt dominerande materialet.
Underlätta: Böj in vassa lock på konservburkar, packa mindre pappersförpackningar och plastförpackningar i större för att de ska ta mindre plats.
Material: Ibland kan det vara svårt att veta vilket material förpackningen är gjord av. Börja med att titta på förpackningen i fråga, ofta står det hur den ska sorteras. Är du osäker på om chipspåsen är mest plast eller metall – knyckla ihop den och se om den fortsätter vara hopknycklad eller om den rätar ut sig. Rätar den ut sig så består den mest av plast, gör den inte det är det mestadels metall. Är du fortfarande osäker kan du använda sorteringsguiden på avfallhalsingland.se.
Exempel på sådant som ska sorteras som pappersförpackning i kärlet med blått lock:
Flingpaket, mjölkpaket, mjölpåsar, pappersbärkassar, hundmatsäckar, mindre kartonger från exempelvis hemelektronik, omslagspapper.
Exempel på sådant som inte ska sorteras som pappersförpackning:
Tidningar, kuvert, post it-lappar, skriv- och ritpapper.
Exempel på sådant som ska sorteras som plastförpackning i kärlet med orange lock:
Plastbärkassar, plastpåsar, plasttuber, refillpaket, plastfolie, burkar, saftdunkar, frigolit, lock från exempelvis mjölkpaket.
Exempel på sådant som inte ska sorteras som plastförpackning:
Pantflaskor, krukor, videokasetter, pulkor, tvättkorgar, möbler, tandborstar, diskborstar.
Exempel på sådant som ska sorteras som matavfall i det bruna kärlet:
Skal och kärnor av frukt, grönsaker och rotfrukter, kaffesump, tepåsar, matrester, pasta, brödkanter, benrester.
Exempel på sådant som inte ska sorteras som matavfall:
Kattsand, hundbajspåsar, cigarettfimp, snus, grenar, kvistar
Exempel på sådant som ska sorteras som hushållsavfall i det gröna kärlet:
Tandborstar, disktrasor, diskborstar, blöjor, snus, plåster, tops, tamponger och bindor.
Exempel på sådant som inte ska sorteras som hushållsavfall:
Avfall som kan återvinnas eller farligt avfall.
Ljusdal Energi
Björkhamrevägen 2 A
827 35 Ljusdal
info@ljusdalenergi.se