I en värld där hållbarhet blir allt viktigare, tar vi på Ljusdal Energi ett stort steg framåt med vår nya satsning på fastighetsnära insamling (FNI). Denna lösning gör det enklare för dig som privatperson att bidra till en grönare framtid, direkt från ditt eget hem.
Sedan hösten 2023 har vi arbetat aktivt med att distribuera nya kärl för sortering av förpackningar i Ljusdal. Med start i ett pilotområde har systemet redan visat på tydliga förbättringar och stor uppskattning bland de boende. De nya kärlen möjliggör en mer direkt och frekvent sortering av avfall, vilket minskar restavfallet avsevärt – med hela 38 procent per hushåll och vecka sedan starten. Dessutom har införandet lett till att i genomsnitt cirka 0,8 kilo pappersförpackningar och 0,6 kilo plastförpackningar sorteras per hushåll varje vecka.
FNI-initiativet grundar sig i ett regeringsbeslut från juni 2022, där ansvaret för insamling av förpackningar övergick till kommunerna. Detta innebär att insamlingen nu sker vid eller i närheten av varje fastighet, vilket förenklar och effektiviserar processen för alla invånare.
Kent Andrén ansvarig på renhållningen, berättar att invånarna har tagit emot de nya kärlen väl, att de används, och att nyfikenheten kring systemet är stor. Många är ivriga att få sina kärl levererade, vilket visar på en positiv inställning till förändringen.
"Vi ser en ökad sortering och en minskning i avfallsmängden redan nu, och detta kommer bara att förbättras när vi når ut till fler områden," säger Kent. Han tillägger att den nya strategin även inkluderar ansvar för återvinningsstationerna, vilket kommer att ge en tydligare bild av hur volymerna förändras över tid.
Tips från coachen
”Vi vill uppmuntra till att samla mjukplast, plastkorkar och mindre plastbitar i exempelvis en brödpåse, för att minska risken för att det blir skräpigt på gården när vi tömmer era kärl. När det kommer till pappersförpackningarna lägger man mindre bitar i en större pappersförpackning”, säger Kent Andrén.
Fler häftiga siffror
2017 införde vi sortering av matavfall i anslutning till bostaden. På bara sju år har vi gått från att samla in 132 ton matavfall till 662 ton per år. Det är en ökning på närmare 500%.
Restavfallet har under samma period minskat från 4 740 ton till 3 143 ton, vilket motsvarar en tredjedel.
För mer information om när du kan förvänta dig dina nya kärl, besök ljusdalenergi.se/fni
Lars Jonsson, kund i vårt pilotområde
”Det funkar otroligt bra – över förväntan. Jag trodde det skulle vara mycket krångligare än vad det är. Det funkar klockrent.”
Sorterade du dina förpackningar innan införandet av FNI?
– Ja, det gjorde jag. Jag var nog rätt duktig på det även då tycker jag. Men då åkte man till Ica då till exempel för att sortera.
Vad är det bästa med att ha sorteringen hemma?
– Tidigare hade jag en mellanlagring i garaget, men det känns skönt att slippa det för det blir ganska mycket pappers- och plastförpackningar. Nu blir man fri det på en gång! Sen slipper man ju åka för att slänga det också. Visst jag måste åka med metall och glas fortfarande, men det blir inte lika stora mängder av det.
Publicerad:
Ljusdal Energi
Björkhamrevägen 2 A
827 35 Ljusdal
info@ljusdalenergi.se